23 Ekim 2011 Pazar

VAN'DA DEPREM!

Van'da, saat 13.42'de merkez üssü Tabanlı köyü olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölge iller ve Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedilen depremin büyüklüğü daha sonra Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce 7.2 olarak güncellendi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bu depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.9 ile 5.5 arasında değişen artçı sarsıntılar meydana geldiğini bildirdi. -Erciş ilçesinde ciddi hasara yol açan depremde Muradiye ilçesinde devlet hastanesi boşaltıldı.

-Türk Kızılay’ı, Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesinin bölgeye doğru yola çıkardı.

-Depremin ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, programlarını yarıda keserek Van'a gitti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van'da meydana gelen depremle ilgili, ''Biz bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz'' dedi.

-Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilen depremin ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirdiği belirtildi.

-Van Ferit Melen Havaalanı'ndaki ulaşımı etkilemediği belirtilen deprem, Bitlis'te de çok sayıda evin, Muş'ta ise iki caminin minareleri yıkılmasına neden oldu.

-Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle il merkezinde 10 bina, Erciş'te 25-30 bina ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını bildirdi. Bakan Atalay, ''Her türlü imkânlarımız seferber oldu. Olayın büyüklüğünü, hasarın kapsamını verilen bilgiler dışında henüz bilmiyoruz. Ama en azamisini dikkate alarak, kurtarma, yardım, barınma ihtiyaçlarıyla ilgili hizmeti anında ulaştırmak istiyoruz. Bütün acil aramalar 112 ve 155 ile yapılacak'' diye konuştu.

-Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ''Deprem dolayısıyla acil yardıma ihtiyacı olan, o bölgedeki vatandaşlarımız, kendilerine ulaşılabilmesi, yardım yapılabilmesi için 112-155'e mesaj atabilirler, arayabilirler'' dedi.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi 18 kişilik arama kurtarma ekibini Van'a gönderdi

-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) eğitime bir hafta ara verildi.

-Genelkurmay Başkanlığının, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van'daki deprem bölgesine kontrollü olarak elektrik verdiklerini, hastanelerin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi.

-Kriz masası oluşturulan Erciş'te yaralanan bazı vatandaşlar Ağrı'nın Patnos ilçesinde tedavi altına alındı.

-Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

-Van'a Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı'dan ambulans, ambulans helikopter, iş makinesi, arama kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri gönderiliyor

-Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Tezcan Sezgin, Van'da meydana gelen depremin ardından bazı basın kuruluşlarının Bitlis Devlet Hastanesi'nin hasar gördüğüne dair bilgiler yer aldığını, ancak hastanede durumun normal olduğunu söyledi.

-İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekipleri, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgeye hareket etti.

-Türk Kızılay’ının gönderdiği yardım malzemeleri bölgeye ulaşmaya başladı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'DAP'' adlı özel uçak ile saat 17.40'ta Van'a hareket etti. Erdoğan ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'da aynı uçakla Van'a gitti.

Kaynak: (http://www.haberaktuel.com/van-da-deprem-2011-internet-sitemizde-aktuel-haberi-491711.html)


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...