21 Haziran 2013 Cuma

17.AKDENİZ OYUNLARI MERSİN'DE BAŞLADI!


17.Akdeniz Oyunları Mersin'de başladı.
Açıkçası açılışının bu kadar görkemli olmasını beklemiyordum.
Açılış denince Anadolu Ateşi-Mehter Takımı-Semazen gösterisinden başka bir şey görmediğimiz için bu açılış beni çok şaşırttı.
Gösteride semazenlerde vardı ama gökyüzüne yükselen halleri ile semaya bambaşka bir bakış açısı verdiler.
Çok güzel ve görkemli bir açılış oldu, emeği geçen herkesin ellerine sağlık.


Hazırlıkların 18 ay gibi rekor bir sürede tamamlandığı Mersin'deki 17. Akdeniz Oyunları, 'Akdeniz'in Medeniyet Hikâyesi’nin anlatıldığı bir görsel şovla resmen başladı.
Normal şartlarda 6 yılda hazırlanması gereken ancak Yunanistan’ın maddi krizden dolayı vazgeçmesinin ardından Türkiye’nin ev sahipliğine soyunduğu ve 18 ay gibi kısa bir sürede organize ettiği 17. Akdeniz Oyunları, Mersin’de yapılan muhteşem bir açılış töreniyle resmen başladı. 
2020 Olimpiyat adayı İstanbul için test organizasyon olarak görülen ve bu yönde büyük önem taşıyan oyunların açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge yaptı.

 
Bayrağı Rıza Kayaalp taşıdı;
Açılış töreniyle birlikte ilk kez görücüye çıkan 25 bin kişilik Mersin Stadyumu, herkesten tam not aldı. Oyunların en büyük kafilesine sahip ülkemizde bayrağı Dünya ve Avrupa Şampiyonu güreşçimiz Rıza Kayaalp taşıdı

‘2020 İstanbul’un provası’
Kafilelerin geçişi sonrasında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz, aslında Mersin’de bir de prova yapıyoruz. Burada, aslında 2020 İstanbul olimpiyat adaylığına hazırlanıyoruz. 
Burada mücadele eden sporcu kardeşlerimizi, İstanbul’da da misafir etmeyi arzuluyoruz” dedi. 
Akdeniz’in, dostluk, sevgi ve barışın ortak bir bölgesi olduğuna dikkat çeken  Erdoğan, “Akdeniz, savaş değil dostluklar tarihidir. Bugün Mersin’de sporun dilini kullanarak, sevgi, dostluk, barış mesajlarını tüm dünyaya vermek istiyoruz. Spor kazansın. Akdeniz kazansın” ifadelerini kullandı.

Piri Reis’in dilinden öyküler...
130 günde hazırlanılan açılış töreninde müthiş bir kültür seli yaşandı. 
Stadyumun zemininin tamamen görsel bir şekilde kullandığı gösteride Akdeniz tarihine vurgu yapıldı. 
Sanatçı Kenan Işık, Piri Reis’in dilinden ‘Akdeniz’in Medeniyet Hikâyesi’ni anlattı. Piri Reis’in çizdiği Akdeniz haritasıyla başlayan görsel şölen, Akdeniz’in tarihiyle devam etti. 
Piri Reis, bu topraklardaki 3 büyük efsanevi öyküyü anlattı. 
İlk önce Tarsus’ta geçen Kleopatra’nın aşk öyküsü hicvedildi. İkinci bölümde Tarsus’taki Ashab-ı Kehf mağarasında geçen 7 Uyurların, 3. bölümde ise Mersin’in sembollerinden Kızkalesi’nin hikâyesi canlandırıldı.

Büyük Sema Gösterisi’, vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Günümüz Türkiye’sine ulaşan gösterinin son bölümünde halk oyunları ekipleri, ülkemizin çeşitli bölgelerinden oyunları izleyicilere sergiledi.
Ajda Pekkan’ın mini konseri sonrası, gösteriler havai fişeklerle tamamlandı.
Kaynak: http://www.fanatik.com.tr/17-akdeniz-oyunlarinin-acilisi-yapildi_3_Detail_492_318151.htm

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...