8 Nisan 2013 Pazartesi

MARGARET THATCHER HAYATINI KAYBETTİ!

Dünya siyasetinin bir zamanlar en önemli şahsiyetlerinden birisi olan, İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher hayatını kaybetti.

İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplı ilk ve şimdilik tek kadın başbakanı Margaret Thatcher, 87 yaşında geçirdiği felç sonrası hayatını kaybetti.
Eski İngiltere başbakanlarından nam-ı diğer "Demir Leydi", muhafazakârlığı ve acımasızlığı ile bilinir. Kendisine Demir Leydi lakabının demir gibi sert ve bükülmez tavırlarından ya da demir işçilerine karşı takındığı tutumlardan dolayı takılmıştır.
Dünya siyasetini etkileyen yakın tarihin en önemli siyasetçilerinden biri olmuştur. Ayrıca dünya ve Birleşik Krallıkta en uzun süre başbakan olan isimdir.

DEMİR LEYDİ'NİN YAŞAMI
13 Ekim 1925 tarihinde, İngiltere’nin Grantham kasabasında dünyaya geldi. Manav bir babanın kızı olan Tratcher’ın evlenmeden önceki adı Margaret Hilda Roberts’dı. İlk ve orta dereceği eğitimlerini başarıyla bitiren Thatcher, üniversite eğitimi için Oxford’a bağlı olan Somerville Koleji’ni tercih etti ve burada kimya üzerine eğitim aldı. Babasından aldığı sıkı Metodist dini inancı burada da sürdürdü.

BABASININ ETKİSİYLE SİYASETE GİRDİ
Babası Alfred Roberts, manavlığın yanı sıra yerel bir siyasetçiydi de. Onun etkisiyle, genç Margaret 1950 yılında Muhafazakâr Parti’den seçimlere girdi. 1951 yılında ise, zengin bir iş adamı olan Denis Thatcher ile evlenerek Thatcher soyadını aldı.

HÜKÜMET DÜŞTÜ BAŞBAKAN OLDU
1974 yılında, Muhafazakâr Parti başkanı Heat seçimi kaybetti. Heat’ın ekonomi politikalarını beğenmeyen Thatcher, seçim sonuçlarından yararlanmak istedi ve 11 Şubat 1975 tarihinde yapılan seçimde Muhafazakâr Parti’den başkan adayı oldu. Şaşırtıcı bir şekilde seçimleri kazanarak partinin genel başkanı olmaya hak kazandı. Partisi ile beraber gösterdiği sert muhalefet ile işçi partisinin tahtının sallanmasında önemli bir etken oldu ve de 1979 yılında yapılan genel seçimlerde, Callaghan Hükümeti’nin düşmesi üzerine Muhafazakâr Parti’den başbakan oldu.
Dönemin Sovyetler Birliği’nden bir gazeteci, uyguladığı politikalar ve liderlik özellikleri dolayısıyla Thatcher’ı "Demir Leydi" olarak nitelemiş, bu lakap İngiltere’nin ilk kadın başbakanının ismiyle birlikte anılmaya başlamıştı.

TARİHE GEÇTİ
Özelleştirmeyi destekleyen politikalara imza atan Thatcher, ülkedeki pek çok kamu kuruluşunu halka açarak halkın beğenisini kazanan bir politika uyguladı. Bu politikanın olumlu sonuç vermesi İngiliz halkının görüşlerini bir kez daha Muhafazakâr Parti lehine değiştirerek 1987 seçimlerini kazanmalarına yol açtı. İngiltere tarihinde, Lord Liverpool’dan sonra üç kez başbakan olan tek insan olarak Margaret Thatcher da tarihe geçmiş oldu.

İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI
Yüksek faiz oranları, kelle vergisi olarak da adlandırılan gelire değil bireye oranlı vergi, iş adamlarının desteğini çekmesi gibi nedenler Thatcher’ı yıpratmıştı, fakat seçimle iş başına geldiğinden bir sonraki seçime kadar görevinde kalması gerekiyordu. Bunun çözümünü parti içi muhalefet buldu ve de 22 Kasım 1990 tarihinde yapılan oylama öncesi Thatcher, muhalefetin baskılarına dayanamayarak, kendi isteği ile partisinden istifa etmek zorunda bırakıldı.

SON YILLARI
Lordlar Kamarası’nın üyesi olan ve Barones unvanı bulunan Thatcher, son yıllarda sağlık sorunları yüzünden sıklıkla hastaneye yatıyordu.

Margaret Thatcher’ın Alzheimer hastalığı ve başbakanlığıyla ilgili 2011 yılında, ünlü Amerikalı aktris Meryl Streep’in oynadığı "Demir Leydi" filmi yapılmıştı.

Thatcher'in ölümünün ardından Parlamento ve Başbakanlık Konutu'ndaki bayraklar yarıya indirildi. Başkent Londra'nın Victoria bölgesindeki evinin önüne de çiçek bırakılan Thatcher için askeri cenaze töreni düzenlenecek.
Kaynak; https://www.ensonhaber.com/biyografi/margaret-thatcher-kimdir-2013-04-08


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...