12 Mart 2013 Salı

BANKALARA 2 GÜNLÜK PROTESTO EYLEMİ



Tüketici Hakları Derneği,(THD) 13-14 Mart günlerinde tüketicilerin bankalara gitmeyerek, kredi kartı kullanmayarak, mağduriyetlere dikkat çekmek için "Bankalar Sinek Avlayacak" eylemi düzenliyor. 
Tüketiciden faiz dışı 32 kalemde işlem ücreti alan, son olarak ATM kullanımından da para alabileceğini açıklayan bankalar, vatandaşın sabrını taşırdı.
Tüketici Hakları Derneği (THD), 13-14 Mart'ta bankaları boykot edeceklerini, bankalara gitmeyeceklerini, kredi kartı kullanmayacaklarını, herhangi bir bankacılık işlemi yapmayacaklarını duyurdu.
Dernek Başkanı Turhan Çakar, "Bankalar, 365 gün tüketici avlıyor. 13-14 Mart günlerinde bankalara, tüketicileri değil sinek avlatacağız" dedi.
Bankaların 30'dan fazla işlemden çok değişik miktarlarda haksız ücretler aldığını söyleyen Çakar, "Bankaların tüketicilerden aldığı haksız deli dumrul ücretlerinin yıllık tutarı 17 milyar lira dolayındadır" diye konuştu.
10 MİLYAR LİRAMIZ VAR
Yargıtay'ın kararına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız ücret olduğunu aktaran Çakar, bu ücretlerin tüketiciye iade edilmesi gerektiğini belirtti.
Çakar, Yargıtay kararı gereğince, 2003-2012 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde bankaların kasasındaki tüketicilerin alacağı olan yıllık kart aidatı miktarının 10 milyar lira dolayında olduğunu kaydetti.
Öte yandan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz da, ATM'lerden para çekilirken bankaya ödeme yapılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Yılmaz, bankaları protesto için oturma eylemi yapacaklarını söyledi.



TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Tüketici Hakları Derneği'nin düzenlediği bankaların yargı kararı, yasa, hak ve hukuk tanımayan uygulamalarına ve deli dumrul ücretlerine karşı bankalara gitmeme, kredi kartı kullanmama ve işlem yapmama eylemine katıldı. 
Kızılay AVM’ de düzenlenen eylemde konuşan TESK Genel Başkanı Palandöken, bankaların hak ettikleri kazancın üzerinden artı kazanç elde etmek için tüketicileri kullandığını belirterek, tüketicilerin kredi kartı kullanma mecburiyetinin bankaların iştahını kabarttığını ifade etti. 
Palandöken, yapılan eylemle bankaların iştahının kırılacağını vurgulayarak, böyle anlamlı bir günü desteklemenin çok güzel olduğunu kaydetti. "Hiç bitmeyecek bir borç yatağı içindeyiz” diyen Palandöken, bankaların işlemlerinin yasal olarak haksız olduğunu, söz konusu işlemlerin sadece cezayla değil, vatandaşında tepkisiyle de halledilmesi gerektiğini söyledi. 
Tüketicilerin almış olduğu eylem kararını takdirle desteklediğini ifade eden Palandöken, Rekabet Kurulu’nun, 12 bankaya verdiği cezayı anımsattı.

BANKALARIN TÜKETİCİDEN ALDIĞI YILLIK ÜCRET TUTARI 17 MİLYON TL
THD ise yaptığı açıklamada, 13-14 Mart günlerinde bankalara gitmeyerek, kredi kartı kullanmayarak tüketicilerin mağduriyetine dikkat çekmek istediklerini ifade etti. 
Türkiye’deki bankaların, Türkiye Cumhuriyet sınırları içerisinde yaşayan her tüketiciye, kümesteki kaz gözüyle baktığını savunan THD, bankaların, kendilerine göre değişik adlarla 30'dan fazla işlemden değişik miktarlarda haksız ücretler aldığını vurguladı. 
THD, “Bankaların tüketicilerden aldığı haksız deli dumrul ücretlerinin yıllık tutarı 17 milyar TL dolayındadır. Bankaların almış olduğu en güncel ve haksız ücretlere örnek olarak, yıllık kart ücreti ya da aidatı, konut kredisi kullananlardan ise komisyon ve dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti, ipotek fek ücreti gibi adlar altında aldıkları ücretleri sayabiliriz" dedi. 
Bankalarla işlem yapan ve bu işlemler nedeniyle tüketicilere verilen her çeşit belgeden, dokümandan, tüketicilerin istemiş olduğu yazılardan da çeşitli miktarlarda ücretler aldığını ifade eden THD, bankalar, yaptıkları işlemlerden ve aldıkları haksız ücretlerden dolayı tüketicileri bilgilendirmediğini, yasalara aykırı davranarak sözleşme örneğini vermediğini savundu. 
THD, bankaların talep edilmeden tüketicilere kredi kartı göndererek tuzağa düşürmekle de suçladı.

BANKALAR DELİ DUMRUL ÜCRETLERİNİ ALMAYA DEVAM EDİYOR
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin verdiği yıllık kredi kartı aidatının tüketiciye ödenmesine ilişkin kararını da anımsatan THD, bankaların yargı kararlarına ve yasalara uymadığını, deli dumrul ücretlerini almaya devam ettiğini belirtti. 
THD, bankaların, tüketicilerle yaptığı sözleşmelerde, yıllık kredi kartı aidatı, komisyon, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti, hesap ve havale ücreti adı altında aldığı ücretleri alınmamasının yasal güvenceye kavuşturulmasını da istedi.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...